Ruysdael Voice Clinic opent deuren in Amsterdam

Woensdag 21 september heeft de officiële opening plaatsgevonden van de Ruysdael Voice Clinic in Amsterdam, gevestigd in de Ruysdaelstraat. De Ruysdael Voice Clinic is een gespecialiseerd behandelcentrum voor stem- en slikstoornissen en is de eerste kliniek in de gehele Benelux op dit gebied. Vier zeer ervaren keel-, neus- en oorartsen zijn dit centrum gestart omdat hieraan een grote behoefte bleek te zijn. De medisch specialisten worden ondersteund door vijf ervaren logopedisten, ieder met hun eigen expertise op het gebied van de stem, de zang en het slikken.

Meer tijd en aandacht

De Ruysdael Voice Clinic is opgericht door Prof. dr. Hans Mahieu, Dr. Marcel Copper, Dr. Martijn Kos en Drs. Jurjaan Snelleman om meer tijd en aandacht te kunnen schenken aan de stem- en slikproblemen waar veel mensen mee kampen. Prof. Hans Mahieu vertelt: “Wij merkten dat er behoefte is aan een dergelijke kliniek door vragen van zowel patiënten als logopedisten. Voor zangers bijvoorbeeld is het niet goed mogelijk om de finetuning van hun stem in een ziekenhuisomgeving te laten plaatsvinden, waar ook rekening gehouden moet worden met andere patiënten. Slikproblematiek vergt eveneens zeer veel aandacht. In de Ruysdael Voice Clinic wordt minimaal een half uur de tijd per patiënt uitgetrokken in plaats van de gebruikelijke tien minuten. Dat er behoefte is aan specifieke stemen slikklinieken blijkt al uit het feit dat in andere delen van de wereld soortgelijke klinieken bestaan, zo zijn er alleen in New York al tien.”

Nieuwste inzichten en behandeltechnieken

Het behandelteam, bestaande uit medisch specialisten en logopedisten, werkt onderling nauw samen. Dankzij de kleinschalige en patiëntgerichte opzet kunnen de nieuwste inzichten en behandelingstechnieken snel toegepast worden. De Ruysdael Voice Clinic beschikt over de modernste apparatuur waarmee bijvoorbeeld de stembanden, de slijmvliezen van de keel en de slokdarm gevisualiseerd kunnen worden om zo tot de juiste diagnose te komen en de klacht vervolgens te behandelen. Martijn Kos: “Bij patiënten die een slokdarmonderzoek moeten ondergaan, gebruiken wij een scoop die heel dun is en via de neus wordt ingebracht. Een enorme verbetering voor de patiënt die anders de “klassieke tuinslang” in moet slikken, waar heel veel patiënten tegenop zien en daarom afzien van onderzoek.” Indien er sprake is van aandoeningen die operatief verholpen moeten worden, kan dit in de meeste gevallen onder een plaatselijke verdoving plaats vinden. Zo kunnen patiënten met aandoeningen van het strottenhoofd, bijvoorbeeld papillomen (een soort wratjes) of rokersoedeem, met een geavanceerde KTP-laser onder plaatselijke verdoving geopereerd worden. Stembandoperaties worden onder plaatselijke verdoving uitgevoerd met moderne KNO-apparatuur van Olympus, toonaangevend op dit gebied. Om de stem te verbeteren bij stembandverlammingen wordt gewerkt met high tech materialen van Renu Voice.

Snelle en adequate hulp

De Ruysdael Voice Clinic is een organisatie met korte lijnen. De patiëntencontacten zijn persoonlijk en de communicatie is direct. Dr. Martijn Kos: “Wij doen er alles aan om het bezoek te veraangenamen en zo soepel mogelijk te laten verlopen. Patiënten krijgen bij ons snel een afspraak en komen direct bij de juiste ervaren specialist terecht. Voor patiënten met slikproblemen die bijvoorbeeld klachten hebben dat het eten blijft hangen of het gevoel hebben dat er iets in de keel zit, is er geen wachttijd. Zij kunnen direct bij ons terecht. Bij een consult van een patiënt met stemproblemen betrekken wij altijd een logopedist (het zogenaamde combi-consult) en klachten worden bij ons met de modernste technieken op medisch en logopedisch gebied adequaat aangepakt. Onze aanpak betekent dat doorgaans één consult voldoende is om te bepalen wat de oorzaak van een klacht is.” Indien verdere behandeling elders nodig is, verwijst Ruysdael Voice Clinic patiënten door naar andere specialisten waar zij nauw contact mee onderhouden. Zoals bij de behandeling van kanker met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. De Ruysdael Voice Clinic krijgt van elke Nederlandse zorgverzekeraar een vergoeding voor behandeling, ongeacht of er een contract is met de verzekeraar.

Zeer ervaren specialisten

De behandelingen worden uitgevoerd door vier zeer ervaren keel-, neus- en oorartsen. Zij worden ondersteund door vijf ervaren logopedisten, ieder met hun eigen expertise op het gebied van de stem, de zang en het slikken.